Az első étel, amiről írni szeretnék nektek, tulajdonképpen egy tárkonyos-tejszínes, szaftos hús. Nálunk azért Boci-bú a neve, mert amikor a gyerekek először kóstolták, éppen borjúból készült. Amikor megkérdezték, mit eszünk, mondtam, hogy boci húst. Kicsik voltak még, persze egyből jött az, hogy “Búúú”. Így aztán maradt Boci-bú. Gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető, de borjúból és sertésből a legfinomabb. Érdemes sovány húst használni. Hozzávalók : 1 közepes fej vöröshagyma 1 kg sovány hús (borjú- vagy marha comb, sertés comb, pulykamell, csirkemell, esetleg csirke comb filé) 500 ml tejszín (én általában habtejszínt használok, szerintem jobb a tárkonnyal) 2 dl tejföl 3 evőkanál zsír vagy 4 evőkanál olaj Morzsolt tárkony Morzsolt petrezselyem Morzsolt majoranna Bors Só Elkészítés: A húst megtisztítjuk (eltávolítjuk a hártyás, zsíros részeket),felkockázzuk,vagy csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk (nem kell nagyon apróra, úgy is szét fő), és az olajon vagy zsíron megpirítjuk. Fontos, ha túl pirítjuk, keserű lesz, ha nem pirul meg eléggé, akkor nem karamellizálódik meg! A legjobb, ha miután üveges kezd lenni, egy picit hagyjuk barnulni. A megsült hagymára rátesszük a húst. Hozzá adjuk a fűszereket. Az ízlés szerint, nálam sokat jelent, szeretem, ha intenzívek az ízek. A borssal, sóval óvatosan! Használhatunk friss, zöld fűszereket is, de azokból több kell, és az ízvilág is picit más lesz, de úgy is finom. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük egy tálban. Attól függően, hogy hígabb, vagy sűrűbb szaftot szeretnénk, tehetünk bele egy evőkanál lisztet, de elhagyható. Amikor a hús megpuhult, ráöntjük a tejszínes keveréket, és hagyjuk egyet rottyanni (megvárjuk míg felforr). Ilyenkor meg lehet kóstolni, hogy elég sós-e. A fűszerezésnél vegyük figyelembe, hogy 7 dl folyadék kerül majd a husira, és sót még lehet kicsit tenni hozzá a végén, viszont a többi fűszert nem! Kész is! Főtt rizzsel, tésztával nagyon fincsi. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: