Szeretem a mediterrán konyhát. A fűszeres ízek számomra a nyarat idézik, az illatokról az olasz tengerpartok, és a görög gyros büfék hangulata jut eszembe.
Előszeretettel használom a görög gyros fűszerkeveréket, és bár a maximális gyros élményt nem lehet visszadni egy tepsiben, vagy serpenyőben sült hússal, azért ezek is nagyon finomak. Nagy előnye, hogy csak összedobáljuk az előkészített hozzávalókat, és a többi munkát elvégzi a sütő.
Hozzávalók :
1 kg csirkecomb filé
2,5 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
1, 5 csomag gyros fűszerkeverék
2-3 evőkanál olaj a pácoláshoz
3 evőkanál zsír a sütéshez
Paprikával, cukkinivel, padlizsánnal gazdagíthatjuk. A paradicsomot csak azért nem írtam ide, mert bár az íze passzol az ételhez, de nagyon sok levet enged. Aki szereti, ettől függetlenül tehet bele.
A csirkét megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk (kb. akkorára, amekkorára a krumplit fogjuk). Bepácoljuk a fűszerkeverék felével, és 2-3 evőkanál olajjal. Ha ezt sütés előtti este csináljuk, a húst jól átjárja a fűszerek íze, de nem kötelező.
Míg a hús pácolódik, megpucoljuk a krumplit, és kb. akkora darabokra vágjuk mint a húst.
A tepsibe beletesszük a felvágott hagymát, elosztva a zsírt. Rátesszük a krumplit, és megszorjuk a fűszerkeverék másik felével.
Hanyagul rádobáljuk a hús darabokat.
Aztán befedjük alufóliával, és 220 fokon megsütjük. Nem kell előmelegíteni a sütőt, kb. 1 óra múlva vegyük ki, és keverjük össze. Tegyük vissza rá a fóliát, és süssük még egy 1/2 órát. Ismét keverjük meg aztán tegyük vissza még 15 percre a sütőbe, fólia nélkül.
Kész is!
Egy kis tzatziki, vagy görög saláta, és kész is a görög ebéd, vagy vacsora…
Jó sütést!
Kommentek