Ti is szeretitek a frissen sült kenyér, vagy zsemle illatát? Én nagyon! Régóta van kenyérsütő gépem, a kelt tésztákhoz nagy segítség, és jó lehetőséget ad arra, hogy különböző kenyérféléket kipróbálhassunk. Ez a recept alapból kenyérsütő géphez készült, de szerintem gép nélkül is megsüthető (esetleg előny lehet a kelesztő tál).
Hozzávalók :
40 dkg kenyérliszt
5 dkg krumplipehely
32,5 ml víz (szobahőmérsékletű)
2 dkg olaj
1 evőkanál cukor
1,5 kanál só
1 csomag szárított élesztő
2x 5 dkg reszelt sajt
Ha van kenyérsütő gép, könnyű dolgunk van. Beletesszük a csészébe az összetevőket, először a folyékony, aztán a szilárd hozzávalókat, legvégén az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot. Az én gépemen van rá lehetőség, hogy magokat, fűszereket adjunk a készülő kenyérhez. Amikor jelez a gép, hozzáadunk 5 dkg reszelt sajtot.
1,5 óra, és kész. Ha tálban dagasztottuk a tésztát, hagyjuk 1-1,5 órát pihenni. Ha duplájára kelt, akkor kezdjünk el vele dolgozni. 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, óvatosan zsemléket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.
Letakarva még egy 1/2 órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, alulra tegyünk egy edényben vizet.
Ha letelt a 1/2 óra, szórjuk meg sajttal, és tegyük a sütőbe.
Addig süssük míg szép pirosak lesznek. Figyelni kell, mert kb. 15-17 percnél nem tart tovább.
Nagyon finom, és sokáig puha marad.
Jó sütést! 🙂
Kommentek