Kis Gabi receptkönyve

Sajtos zsemle

Ti is szeretitek a frissen sült kenyér, vagy zsemle illatát? Én nagyon! Régóta van kenyérsütő gépem, a kelt tésztákhoz nagy segítség, és jó lehetőséget ad arra, hogy különböző kenyérféléket kipróbálhassunk. Ez a recept alapból kenyérsütő géphez készült, de szerintem gép nélkül is megsüthető (esetleg előny lehet a kelesztő tál).

Hozzávalók :

40 dkg kenyérliszt

5 dkg krumplipehely

32,5 ml víz (szobahőmérsékletű) 

2 dkg olaj

1 evőkanál cukor

1,5 kanál só

1 csomag szárított élesztő 

2x 5 dkg reszelt sajt

Ha van kenyérsütő gép, könnyű dolgunk van. Beletesszük a csészébe az összetevőket, először a folyékony, aztán a szilárd hozzávalókat, legvégén az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot. Az én gépemen van rá lehetőség, hogy magokat, fűszereket adjunk a készülő kenyérhez. Amikor jelez a gép, hozzáadunk 5 dkg reszelt sajtot.

1,5 óra, és kész. Ha tálban dagasztottuk a tésztát, hagyjuk 1-1,5 órát pihenni. Ha duplájára kelt, akkor kezdjünk el vele dolgozni. 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, óvatosan zsemléket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.

Letakarva még egy 1/2 órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, alulra tegyünk egy edényben vizet. 

Ha letelt a 1/2 óra, szórjuk meg sajttal, és tegyük a sütőbe.

Addig süssük  míg szép pirosak lesznek. Figyelni kell, mert kb. 15-17 percnél nem tart tovább. 

Nagyon finom, és sokáig puha marad. 

Jó sütést! 🙂 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!