Szerintem nem nagyon van Kis Hazánkban olyan háztartás, ahol ne főznének valamilyen formában pörköltet. Eredetileg az alföldi pásztorok, gulyások étele volt, és marhából vagy birkából főzték, akkor még paprika nélkül. A fűszerpaprika csak a XVI. században jelent meg Magyarországon, először dísznövényként. A parasztok kezdték el használni, porrá őrölve, zsíron pirított hagymához adva. Ebből lett a pörkölt alap, amit több magyar étel elkészítéséhez is használhatunk.
Gyakorlatilag bármilyen hús, de több zöldség (cukkini, borsó) is alkalmas rá, hogy pörköltet főzzünk belőle, én még tojás pörköltről is hallottam. Most azt írom le, ahogy én szoktam főzni.
Hozzávalók :
1 kg hús
1 nagy fej vöröshagyma
Zsír (én 2-3 fakanállal szoktam rakni, mert nem szeretem zsírosan. Lehet olaj is, vagy kókuszzsír)
1 paradicsom
1 tv paprika
Fűszerpaprika (én 2-3 teáskanállal rakok bele)
Majoranna ( én morzsoltat használok 2-3 evőkanállal, kicsit megmorzsolom, amikor beleteszem)
Petrezselyem (csak keveset szoktam de el is hagyható)
Só ( függ a sótól, ha már majdnem megfőtt, lehet pótolni, ha nem elég sós)
Bors
Elkészítés :
Előkészítjük a húst. Megpucoljuk a hagymát, egy lábasban (a vas lábas isteni!) a zsíron üvegesre pirítjuk. Beletesszük a paprikát, elkeverjük (vigyázva, hogy meg ne égjen), mehet bele a hús, és a fűszerek. Megkeverjük, fedőt rá.
A paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk. A paradicsomot én meg is szoktam pucolni, mert nem szereti a gyomrom a héját.
Ezeket is beledobjuk a lábasba és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Van aki tesz hozzá vizet, a főzés elején, én nem szoktam mert szeretem, ha a saját levében fő meg. A borjú, a marha, illetve az őz és a szarvas húsokhoz lehet tenni a főzés elején 1-1,5 dl száraz vörösbort. Nagyon finom ízt ad, és mire megpuhul a hús, az alkoholtartalma is elpárolog.
Tálalhatjuk galuskával, tésztával, rizzsel, krumplival, bulgurral is finom, de ehetjük csak úgy, kenyérrel.
Jó főzést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: