Kis Gabi receptkönyve

Pandoro az olasz “Arany kenyér”

Nos, tudom, Karácsony még messze van, de a héten “olasz hét” van itthon. A lányom készített rizottót, én pedig az olasz sütikkel kísérleteztem. 

A panettone és a pandoro Olaszországban olyan, mint nálunk a mákos guba, az ünnep elképzelhetetlen nélküle. A panettone rég fent volt a bakancslistámon, és mivel itt van nekem Rózsika, végre elkészítettem. De erről majd egy másik bejegyzésben mesélek.

A pandoro inkább a szívem csücske, imádom a puha, vaníliás kalács szerű süteményt, ahogy szétolvad az ember szájában. 

Az eredeti receptet itt találhatjátok:

https://www.meilleurduchef.com/en/recipe/pandoro-cake.html

Érdemes megnézni, fázisfotókon lehet látni a készítés menetét, ami például a hajtogatásnál kifejezetten hasznos. 

Hozzávalók :

Az első tésztához:

50g liszt

60 ml tej (meleg, nem forró!) 

15g friss élesztő (én 4-5g szárított élesztőt használtam)

20g porcukor

1 tojás sárgája

A második tésztához:

200g liszt

100g porcukor

1 tojás 

3g friss élesztő (én kb. fél kávéskanálnyi szárított élesztőt használtam, picit kevesebb, mint 1g)

60ml tej

30g vaj

A harmadik tésztához:

200g liszt

2 tojás 

25 g porcukor

4g só

20 ml vanília aroma (30cl-t ír, de ennyi is elég volt bele) vagy egy vanília rúd kikapart belseje. 

A hajtogatáshoz:

140g vaj

Elkészítés :

Keverjük össze az első tészta hozzávalóit. Hagyjuk kelni, míg kétszeresére nő, de legalább 1 órát. 

Ha megkel, a tejbe keverjük el az élesztőt, adjuk hozzá a tojást és a cukrot. Tegyük az első tésztához, aztán szitáljuk rá a lisztet. Keverjük, míg sima nem lesz, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Ezzel is keverjük simára. Hagyjuk kelni míg duplájára nő, de legalább 1 órát.

A harmadik lépésben a megkelt tésztára szitáljuk rá a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, és az aromát. Dolgozzuk össze. Jól ki kell dagasztani a tésztát, akkor jó, ha fényes, és hártyaszerűen elválik az edény oldalától.

Újból kelesztés, pont mint az első két alkalommal. Ha megkelt a tészta, nyomkodjuk le a kezünkkel. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.

Másnap nyújtsuk ki téglalap alakra a tésztát, kenjük el rajta a 140 g szobahőmérsékletű vajat, majd hajtogassuk, mint a leveles tésztát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

Ha lejárt az idő, újra nyújtsuk ki, megint hajtogassuk, tegyük be ismét 30 percre a hűtőbe.

A hajtogatás ismételjük meg még egyszer, majd az újabb 30 perc lejárta után nyújtsuk négyzet alakúra (30×30) a tésztát, sarkait hajtsuk be középre,  aztán újból hajtsuk be a négy sarkot. Vegyük a kezünkbe a tésztát fordítsuk a hajtogatással lefelé és formázzunk belőle cipót.

Tegyük a formába. Nekem nincs itthon klasszikus pandoro sütő formám, viszont a panettone sütéséhez vettem 16 cm-es papír formákat. Még a harmadik hajtogatás után elfeleztem a tésztát, így két sütit sütöttem belőle. A 16 cm-es forma félig lett a kelés-sütés után, szóval simán elfért volna egyben.

Lefedve kelesztjük 1-2 órát, míg a tészta jól megemelkedik. A végén már le lehet venni róla a takarást, nehogy bele lógjon a tésztába.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, ha nincs gőzölős sütőnk, tegyünk be egy tálkában, vagy kis lábasban vizet a sütőtérbe. 15 percig süssük, majd vegyük a hőfokot 160 fokra, és süssük további 30 percig. (Vigyázat, a sütési hőfok sütőnként eltérhet!)

Ezt a süteményt celofán zacskóban árulják, fogyasztás előtt vaníliás porcukrot szórnak a zacskóba, és jól megrázzák, hogy mindenhol beborítsa a cukor. Én a díszítés kedvéért a tetejét szórtam csak még, de cukor nélkül is nagyon finom. 😉 Nem csak Karácsonykor… 

Jó sütést! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!