Nos, tudom, Karácsony még messze van, de a héten “olasz hét” van itthon. A lányom készített rizottót, én pedig az olasz sütikkel kísérleteztem.
A panettone és a pandoro Olaszországban olyan, mint nálunk a mákos guba, az ünnep elképzelhetetlen nélküle. A panettone rég fent volt a bakancslistámon, és mivel itt van nekem Rózsika, végre elkészítettem. De erről majd egy másik bejegyzésben mesélek.
A pandoro inkább a szívem csücske, imádom a puha, vaníliás kalács szerű süteményt, ahogy szétolvad az ember szájában.
Az eredeti receptet itt találhatjátok:
https://www.meilleurduchef.com/en/recipe/pandoro-cake.html
Érdemes megnézni, fázisfotókon lehet látni a készítés menetét, ami például a hajtogatásnál kifejezetten hasznos.
Hozzávalók :
Az első tésztához:
50g liszt
60 ml tej (meleg, nem forró!)
15g friss élesztő (én 4-5g szárított élesztőt használtam)
20g porcukor
1 tojás sárgája
A második tésztához:
200g liszt
100g porcukor
1 tojás
3g friss élesztő (én kb. fél kávéskanálnyi szárított élesztőt használtam, picit kevesebb, mint 1g)
60ml tej
30g vaj
A harmadik tésztához:
200g liszt
2 tojás
25 g porcukor
4g só
20 ml vanília aroma (30cl-t ír, de ennyi is elég volt bele) vagy egy vanília rúd kikapart belseje.
A hajtogatáshoz:
140g vaj
Elkészítés :
Keverjük össze az első tészta hozzávalóit. Hagyjuk kelni, míg kétszeresére nő, de legalább 1 órát.
Ha megkel, a tejbe keverjük el az élesztőt, adjuk hozzá a tojást és a cukrot. Tegyük az első tésztához, aztán szitáljuk rá a lisztet. Keverjük, míg sima nem lesz, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Ezzel is keverjük simára. Hagyjuk kelni míg duplájára nő, de legalább 1 órát.
A harmadik lépésben a megkelt tésztára szitáljuk rá a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, és az aromát. Dolgozzuk össze. Jól ki kell dagasztani a tésztát, akkor jó, ha fényes, és hártyaszerűen elválik az edény oldalától.
Újból kelesztés, pont mint az első két alkalommal. Ha megkelt a tészta, nyomkodjuk le a kezünkkel. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap nyújtsuk ki téglalap alakra a tésztát, kenjük el rajta a 140 g szobahőmérsékletű vajat, majd hajtogassuk, mint a leveles tésztát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.
Ha lejárt az idő, újra nyújtsuk ki, megint hajtogassuk, tegyük be ismét 30 percre a hűtőbe.
A hajtogatás ismételjük meg még egyszer, majd az újabb 30 perc lejárta után nyújtsuk négyzet alakúra (30×30) a tésztát, sarkait hajtsuk be középre, aztán újból hajtsuk be a négy sarkot. Vegyük a kezünkbe a tésztát fordítsuk a hajtogatással lefelé és formázzunk belőle cipót.
Tegyük a formába. Nekem nincs itthon klasszikus pandoro sütő formám, viszont a panettone sütéséhez vettem 16 cm-es papír formákat. Még a harmadik hajtogatás után elfeleztem a tésztát, így két sütit sütöttem belőle. A 16 cm-es forma félig lett a kelés-sütés után, szóval simán elfért volna egyben.
Lefedve kelesztjük 1-2 órát, míg a tészta jól megemelkedik. A végén már le lehet venni róla a takarást, nehogy bele lógjon a tésztába.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, ha nincs gőzölős sütőnk, tegyünk be egy tálkában, vagy kis lábasban vizet a sütőtérbe. 15 percig süssük, majd vegyük a hőfokot 160 fokra, és süssük további 30 percig. (Vigyázat, a sütési hőfok sütőnként eltérhet!)
Ezt a süteményt celofán zacskóban árulják, fogyasztás előtt vaníliás porcukrot szórnak a zacskóba, és jól megrázzák, hogy mindenhol beborítsa a cukor. Én a díszítés kedvéért a tetejét szórtam csak még, de cukor nélkül is nagyon finom. 😉 Nem csak Karácsonykor…
Jó sütést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: