Egy ideje igyekszem minden olyan receptet kipróbálni, amivel egy kicsit is lehet csökkenteni azokat a fárnya kalóriákat. Elég sokat sütök, próbálgatom a liszteket, melyik jó tésztához, melyik kenyérhez, esetleg süteményhez.
A kókusz lisztről hallottam már, de még nem nagyon próbáltam. Nem olcsó, és viszonylag kevés receptet találtam. Aztán a Lidlben megláttam a polcon az akciós kókuszlisztet, és arra gondoltam, valamire csak jó lesz…
A kókuszlisztről nem szeretnék sokat írni, elég sok infó van fent róla a neten. Gluténmentes és paleo étrendben alternatívája lehet a lisztnek. Amit mindenképpen tudni kell: sokszoros mennyiségű folyadékot képes felszívni. Durván. 🙂
Több receptet is megnéztem, mire megtaláltam a nekem legszimpatikusabbat (ebben nagy szerepe volt annak, hogy némely receptekhez különleges alapanyagok is kellenek). Ezt a receptet angol nyelven az alábbi linken éritek el:
https://detoxinista.com/coconut-flour-chocolate-chip-cookies-grain-free/
Hozzávalók:
48 g kókuszliszt
54 g kókuszolaj (én sima vajat használtam olvasztva)
79 g juharszirup (Na nekem nem volt ennyi, csak kb. 15 g, ezért a többit mézzel pótoltam. A következő sütésnél már csak mézet használtam, de kevesebbet, kb. 60 g-ot.)
1 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál szódabikarbóna (kb. 1 g)
1/4 teáskanál só (kb. 1 g)
2 egész tojás (M-es)
csoki chips, vagy tortadara ízlés szerint
Elkészítés:
Annyira egyszerű, hogy magam is meglepődtem, tényleg pár perc…
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. A kókuszlisztet érdemes átszitálni. Én a tojást, a mézet, az olvasztott vajat és az aromát összekevertem, és abba tettem bele a szódabikarbónával, sóval elkevert lisztet, de a sorrend mindegy. Ha kész, beleforgatjuk a csokit.
A tészta így fog kinézni:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztából teáskanállal kiveszünk egy keveset, gombócot formázunk belőle, majd ellapítjuk. Mivel ezek a sütik nem dagadnak meg sütés közben, érdemes olyanra formázni őket, ahogy szeretnénk, hogy kinézzenek. Előny továbbá, hogy rakhatjuk őket közel egymáshoz.
Ha kész, tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 12-14 percig. Én az elsőt túlsütöttem, ezért picit megégett az alja, erre figyelni kell. Amikor megsültek, hagyjuk kb. 10 percig a tepsin hűlni, majd tegyük rácsra. Feltéve, hogy lesz, mit. 🙂
Egy kis csavar: én a második sütésnél tettem egy teáskanál rumaromát a tésztába. Isteni rumos-kókuszos-csokis lett az eredmény!
Jó sütést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: